Kεντρικη Σκηνη

Φραντζη & Θαρυπου 37, Νεος Κοσμος

Όταν το 1995 ξεκίνησε να λειτουργεί «ο Σταυρός Του Νότου», στο στενάκι της Θαρύπου στο Νέο Κόσμο, κάθετο στη Φραντζή, το Αθηναϊκό κοινό βρήκε ένα μικρό στέκι να ακούει και να απολαμβάνει ελληνική και ξένη rock μουσική.
Το όνομα του μαγαζιού προήλθε από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία και επιλέχθηκε σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει το ύφος και την ατμόσφαιρα του.

Το 1996, ο Σταυρός Του Νότου – ή απλά “ο Σταυρός” όπως έχει πλέον καθιερωθεί – άρχισε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Επιτακτική ανάγκη για να χωράει όλους εμάς και εσάς που αγαπάμε τη rock μουσική και παράλληλα για να χαρίσει έτσι στην Αθήνα ένα χώρο τον οποίο τόσο πολύ είχε στερηθεί. Έτσι την περίοδο 1996-1997, άρχισαν να φιλοξενούνται στη σκηνή του Σταυρού μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, παράλληλα με το σταθερό σχήμα που είχε πλέον καθιερωθεί. Τη σεζόν αυτή εγκαινίασαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας σε μια παράσταση που όσοι είχαν δει, τους έχει μείνει αξέχαστη. Την ίδια σεζόν τίμησε με την παρουσία της το χώρο και η Ελευθερία Αρβανιτάκη για μερικές εμφανίσεις.

Με τη σειρά τους, πέρασαν από τη σκηνή και group από διάφορα μουσικά είδη. Ακούσαμε rock, «blues», soul, funky, Latin κλπ. Οι Uriah Heep άνοιξαν το δρόμο και για τα ξένα συγκροτήματα στο Σταυρό του Νότου.

Κάθε σεζόν εμφανιζόταν και πιο δυναμική. Το 1998, σφραγίστηκε από τις εμφανίσεις του Νίκου Παπάζογλου.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει από την Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου πάρα πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες της έντεχνης, ροκ και ethnic μουσικής σκηνής – και σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες μπορούμε να πούμε ότι έχουν περάσει αν συμπεριλάβουμε και τα τρία μαγαζιά – και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους.

Μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Κεντρικής Σκηνής είναι: ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Τάνια Τσανακλίδου, οι Πυξ Λαξ, τα Ξύλινα Σπαθιά, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μελίνα Κανά, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Αρλέτα, η Εστουδιαντινα Βόλου, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλοί άλλοι. Για πρώτη φορά επίσης το 2012 πραγματοποίησε τις εμφανίσεις του στην Κεντρική Σκηνή και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Τα σταθερά μουσικά σχήματα – οι πλέον γνωστοί και ως HOUSE BAND – καθιερώθηκαν στην Κεντρική Σκηνή και μετακινήθηκαν αργότερα στο “Club” όπου συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο και το μουσικό χώρο του Σταυρού, ασφυκτικά γεμάτο.

Club

Φραντζη & Θαρυπου 35, Νεος Κοσμος

Το «Club», η δεύτερη σκηνή του Σταυρού του Νότου, εγκαινιάστηκε το 1999.

Μέσα στα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του, το «Club» φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής ροκ αλλά και έντεχνης μουσικής σκηνής. Σχήματα τα οποία επαναλαμβάνουν από τότε πολύ συχνά τις εμφανίσεις τους στο ζεστό και φιλικό του χώρο. Ο Γιάννης Ζουγανέλης με τον Αντώνη Τουρκογιώργη, τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Χρήστος Θηβαίος με τους Συνήθεις Υπόπτους, τα Κινούμενα Σχέδια με τον Μάνο Πυροβολάκη, ο Μανώλης Φάμελος, οι Οναρ, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Κώστας Λειβαδάς, τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Μπλέ, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αναστασία Μουτσάτσου με το Νίκο Ζιώγαλα και τη συμμετοχή του Μάνου Πυροβολάκη, οι Raining Pleasure, ο Φοιβος Δεληβοριας ο Αποστόλης Ρίζος, πραγματοποίησαν εμφανίσεις με ανεπανάληπτη επιτυχία.

Εδώ τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε (και γεννήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις) η νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας. Έπαιξαν εδώ με τεράστια επιτυχία ο Κωστής Μαραβέγιας, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Πάνος Μουζουράκης (που προέρχεται από τη House Band), ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Γιώργος Μυλωνάς, οι Ιμαμ Μπαϊλντι, η Ματούλα Ζαμάνη, οι Wedding Singers κ.α.

+ (Plus)

Φραντζη 14, Νεος Κοσμος

Η τρίτη σκηνή εγκαινιάστηκε δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας χιλιετίας, και ονομάστηκε αρχικά «απέναντι». Σήμερα ο χώρος είναι γνωστός ως Σταυρός του Νότου Plus

Πήρε αυτό το όνομα γιατί βρίσκεται «απέναντι» από την Κεντρική Σκηνή και το Club, επί της οδού Φραντζή. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου το “απέναντι” δεν ήταν ακριβώς όνομα, ήταν περισσότερο περιγραφή! Και έτσι – και ως “επιπλέον” μέλος των χώρων του σταυρού – το μαγαζί μετονομάστηκε σε Plus.

O καινούργιος χώρος, ήρθε αρχικά για να ικανοποιήσει τα πιο έντεχνα και λαϊκά ακούσματα μας, δημιουργώντας και εκεί ένα μόνιμο σχήμα που έπαιζε διασκευές ελληνικών αγαπημένων επιτυχιών.

Ωστόσο έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Μιτζέλος με την Θεοδοσία Τσάτσου κλπ.

Το πρώτο μόνιμο σχήμα του Plus που γνώρισε τεράστια επιτυχία για μια ολόκληρη σεζόν, ήταν το 2009 η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με τον Δήμο Αναστασιάδη και τη συμμετοχή του Θανάση Αλευρά. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη συνέχισε τις εμφανίσεις της για μια ακόμη χρονιά με τον Ησαΐα Ματιάμπα. Και το 2013 – μετά την πλήρη ανακαίνιση του χώρου – επανήλθε μόνη της αυτή τη φορά και παλι με τεράστια επιτυχια.

Από τον χώρο αυτό έχουν περάσει επίσης οι Χαϊνηδες, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευρυδίκη, ο Μύρωνας Στρατής και πολλοί πολλοί άλλοι.

Τρεις μουσικες σκηνες λοιπον, γεματες αναμνησεις, γεματες κοσμο, γεματες ιστορια…

Τρεις μουσικες σκηνες

γεματες μουσικη!